Jeugdwerking toegelicht

JEUGDWERKING

VOOR WIE

 

 

De ZDV-jeugdwerking is toegankelijk voor wie aan volgende voorwaarden voldoet:

 

• Tussen 8 en 14 jaar zijn

• Minstens 50m vlot kunnen zwemmen*

• Graag in en onder water zijn

 

Onze instructeurs behouden zich het recht voor om het niveau van elke kandidaat te beoordelen; veiligheid boven alles.

 

*Beschik je niet over een zwembrevet van 50m of hoger, dan volstaat het om dit bij je eerste zwembadsessie aan te tonen.

 

 

INHOUD

 

Het jeugdprogramma vindt plaats in het zwembad en bestaat uit heel wat praktijklessen met allerlei oefeningen in en om het water. Veel oefeningen zijn vergelijkbaar met oefeningen uit de 1*–duikopleiding. Er worden ook een aantal theorielessen gegeven. De specifieke invulling van de lessen wordt aangepast aan het niveau van de deelnemers.

 

Niveau 1

 

In dit eerste niveau leren de kinderen de basisbeginselen van het duiken. In de theorielessen leren ze o.a. over duikmasker, snorkel, vinnen, ademautomaat, trimvest, duikfles, meters & computers, buddycheck en uit-trimmen. Met deze kennis gaan ze in het zwembad aan de slag met allerlei leuke oefeningen en opdrachten. In het zwembad leren ze bijvoorbeeld om zelfstandig een uitrusting op te bouwen, om en af te doen en te demonteren. Ook het klaren van het duikmasker onder water staat op het programma.

 

Niveau 2

 

In niveau 2 leren ze o.a. van alles over duikpakken, verschillende manieren om te water te gaan en communiceren met de juiste duikgebaren. In het zwembad leren ze om met een buddy te duiken, brengen ze het communiceren onder water in de praktijk en doen ze de uitrusting onder water een keer uit en aan.

 

Niveau 3

 

De theorie bestaat uit onderwerpen als het plannen van een duik, het gebruik van een alternatieve luchtvoorziening en wat te doen als je buddy hulp nodig heeft. In het zwembad worden de meeste oefeningen uit de eerste twee niveaus herhaald en wordt een aantal nieuwe oefeningen aangeleerd. In tegenstelling tot de eerste twee niveaus moeten de kinderen voor het 3e niveau niet alleen alle oefeningen kennen, maar ook volledig beheersen.

Het succesvol doorlopen van de niveaus 1 tot en met 3 levert hen namelijk een vrijstelling op voor de zwembadproeven van de 1*-duikopleiding. Dat betekent dat zij, zodra ze 14 jaar zijn, direct van start kunnen gaan met de 1*-duikopleiding, en hiervoor enkel nog de theorie- en open-waterproeven moeten afleggen. Dit maakt de overstap naar duikopleiding eenvoudig en aantrekkelijk.

 


 

PRAKTISCHE INFO

 

Wanneer starten?

 

Instappen kan in september (bij aanvang van het werkjaar), of in januari. De trainingen vinden plaats van september tot juni, elke woensdag van 20.00u tot 21.00u in het Lago-zwembad te Zwevegem. We verzamelen om 19.45u aan de ingang van het zwembad.

 

In de meeste schoolvakanties gaan de trainingen gewoon door, met uitzondering van de Kerstvakantie. Om zicht te houden op ons trainingsschema en andere club-activiteiten kunt u zich abonneren op onze agenda.

 

Kostprijs?

 

Je betaalt lidgeld om je aan te sluiten bij de Zwevegemse Duikvereniging (120 € per jaar). Indien meerdere gezinsleden lid zijn of worden, wordt er een gezinskorting toegekend (60 € per jaar vanaf het tweede gezinslid). Bij instap vanaf januari betaalt u nog 80 € (of 40 € vanaf het tweede gezinslid).

 

Het lidgeld omvat o.m. de toegang tot het zwembad, verzekering burgerlijke aansprakelijkheid en gebruik van clubmateriaal tijdens de zwembadlessen. Doorheen het jaar worden ook diverse optionele clubactiviteiten georganiseerd (nieuwjaarsreceptie, barbecue, kerstduik, enz.). Sommige van deze activiteiten worden aangeboden door de club, voor andere kan een kleine bijdrage gevraagd worden.

 

Verzekering – Medisch attest

 

Zoals hierboven vermeld is er een verzekering BA inbegrepen bij het lidgeld. Ieder werkjaar dient een geldig medisch attest te worden overhandigd aan de club. Dit formulier – dat door een arts dient te worden vervolledigd – wordt bij aanvang van elk werkjaar aan alle leden toegestuurd.

 

 

 

Copyright - 2019 - ZDV